mgr Katarzyna Kieć
dietetyk kliniczny

 

Konsultacje dietetyczne przeprowadza mgr Katarzyna Kieć- absolwentka studiów magisterskich na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum. Jest również absolwentką Wydziału Farmaceutycznego UJ CM na kierunku Trychologia w kosmetologii.

Konsultacje dietetyczne skierowane są szczególnie do osób borykającymi się z problemem wypadania włosów, kłopotami z cerą, co często powiązane jest z zaburzeniami hormonalnymi (PCOS, zaburzenia miesiączkowania, hiperandrogenizm, hiperprolaktynemia), chorobami tarczycy (niedoczynność, nadczynność, Hashimoto), insulinoopornością, chorobami jelit czy zaburzeniami mikrobioty jelitowej.

Oferujemy indywidualne podejście i profesjonalną opiekę żywieniową!

 


Oferowane usługi:

 

1.  Konsultacja dietetyczna

Polega na przeprowadzeniu wywiadu żywieniowo-chorobowego, interpretacji wyników badań i dzienniczka żywieniowego oraz wykonaniu pomiarów, analizy masy i składu ciała. Celem wizyty jest ocena stanu odżywienia pacjenta, ustalenie celów i oczekiwań pacjenta.

 

2. Dietoterapia nadwagi i otyłości

Nadwaga i otyłość to jeden z największych problemów naszej cywilizacji, a liczba osób nią dotkniętych wzrasta z roku na rok. Nie jest jedynie kwestią estetyki lecz stanowi poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nieleczona otyłość prowadzi m.in. do zaburzeń gospodarki lipidowej, miażdżycy, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, stłuszczenia wątroby, a także zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu, choroby wieńcowej i nowotworów. Główną zasadą leczenia otyłości jest zmniejszenie masy ciała w sposób bezpieczny, pozwalający ją utrzymać i zapobiec negatywnym dla zdrowia skutkom ubocznym.

 

3. Żywienie w różnych jednostkach chorobowych

Istnieje wiele chorób, na które ma wpływ odpowiednio dobrana dieta. Leczenie żywieniowe jest niezbędne dla osób cierpiących na choroby metaboliczne (np. cukrzyca, osteoporoza), sercowo-naczyniowe (np. miażdżyca, nadciśnienie, dyslipidemie), choroby jelit, zaburzenia hormonalne i endokrynologiczne. Właściwie dobrany jadłospis do aktualnych wyników badań pacjenta może zapobiec poważnym powikłaniom i dalszemu postępowi choroby, zmniejszyć ilość spożywanych leków, a przede wszystkim polepszyć stan zdrowia i samopoczucie pacjenta.

 

4. Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych

Nietolerancje i alergie pokarmowe coraz częściej dotyczą szerszej grupy społeczeństwa. Modyfikowana i wysokoprzetworzona żywność nie jest dobrze tolerowana przez nasz układ pokarmowy i immunologiczny. Dieta powinna opierać się na eliminacji składników powodujących niepożądane objawy, a jednocześnie musi być w pełni zbilansowana i zaspokajająca zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Odpowiednie podejście żywieniowe pozwoli załagodzić symptomy i zregenerować układ pokarmowy oraz wzmocnić układ odpornościowy.

 

5. Pomoc dietetyczna z zakresu żywienia dzieci i młodzieży

Nawyki żywieniowe utrwalone w dzieciństwie warunkują prawidłowy rozwój i wpływają na jakość życia i zdrowia w dorosłości. Właściwe odżywianie połączone z umiarkowanym i regularnym wysiłkiem fizycznym od początku życia dziecka, a nawet już w okresie życia płodowego, jest niezwykle ważne w profilaktyce szeregu chorób przewlekłych mogących wystąpić w dorosłości (otyłość, nadciśnienie, cukrzyca, nowotwory, udary, choroby neurodegeneracyjne).

 

6. Żywienie kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących piersią

Zapewnienie prawidłowego zaopatrzenia organizmu w niezbędne składniki budulcowe, energetyczne oraz witaminy i mikroelementy jest szczególnie ważne w stanach wzmożonego zapotrzebowania na nie, w szczególności u kobiet planujących ciążę, ciężarnych oraz karmiących piersią. Brak równowagi między poszczególnymi składnikami- zarówno niedobór jak i nadmiar stanowić może czynnik obniżający szanse na zajście w ciążę i prawidłowy jej dalszy rozwój, a także może negatywnie wpłynąć na rozwój karmionego piersią dziecka.

 

Rejestracja:

14 624 07 41

720 596 934